Maapirni tasub tundma õppida mitte ainult meeldivate maitseomaduste pärast.

Läbi aegade on rahvameditsiinis teda kasutatud nii reuma kui suhkurtõve korral. Taim toimib sapiajatina ja diureetikumina. Maapirn on suurepärane tugi kaalulangetamisel, vähendades magusaisu, normaliseerides söögiisu ja elavdades ainevahetust. Värskest maapirnist valmistatud ekstrakti kasutatakse paastumise ajal organismi puhastamiseks. Teda on pruugitud ka afrodisiakumina, mis mõjutab spermatogeneesi. Taim on kasulik seedesüsteemi mikrofloorale.

Prebiootilise inuliini varamu

Nüüdisajal pööratakse maapirnile jällegi rohkem tähelepanu. Põhjus peitub maapirni koostise biokeemilises eripäras, sest taime süsivesikuline varuaine on mugulatesse koonduv inuliin. Inuliini on maapirnis tõesti rohkelt, selle fruktoosijääkidest koosneva ühendi arvele võib langeda kuuendik või rohkemgi mugulate üldkaalust.

Just inuliini lagunemisel moodustunud fruktoos, mis on kõige magusam looduslik suhkur, annab keedetud maapirni mugulatele läägelt magusa maitse ning kindlustab mugulate röstimis- või grillimisjärgse pruunika jumekuse. Viimasel juhul tekib kuumuse mõjul inuliinist kõigepealt fruktoos, mis hiljem karamelliseerub.

Mikrobioloogilised uuringud on näidanud, et tarbitud inuliin on soodne toiduallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele, eriti just bifidobakteritele. Inuliini regulaarne söömine suurendab seedekulglas kasulike bakterite hulka ja muudab ka seedekulglas elutseva bakterkoosluse vahekorda meile soodsas suunas.

Lisaks kääritavad bifidobakterid inuliini lühikese ahelaga rasvhapeteks, mida meie organism energeetilistel eesmärkidel kasutab. Viimastel aastatel on poelettidel suurenenud ka nende toidutoodete hulk, millele tootjad on tahtlikult inuliini lisanud.
Maapirnis leidub ohtralt vett. Just veerikkusest ja õhukesest kooreosast ongi põhjustatud mugulate kiire närtsimine kuivas.
Valke on topinamburis paari protsendi ringis, rasvasisaldus veelgi väiksem. Vaatamata süsivesikute rohkusele, annab sajagrammine ports tarbijale 70–80 kilokalorit.

Maapirn on mineraalaineterikas toidutaim, milles leidub ohtralt kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendeid. Samuti leidub söödavas osas karotenoide, B-rühma vitamiine, kaasa arvatud foolhapet ning veidi ka askorbiinhapet ehk vitamiini C.

Maapirnis leiduva inuliini kasulikkus organismile

  • Prebiootikum – Inuliin on hea seedesüsteemile, soodustades heade bakterite kasvu ja limiteerides kahjulike bakterite kasvu seedesüsteemis.
  • Kiudaine– Inuliin toetab seedesüsteemi, veresoonkonna tööd ja parandab üleüldist tervist, kuna kiudained aitavad alandada kolesteroolitaset ja vähendada diabeediriski.
  • Närvisüsteemi kaitse – Butüraadil, kiudainete vahesaadusel, on leitud kasulik mõju ajuhäiretele, ulatudes neurodegeneratiivsetest haigustest kuni psühholoogiliste häireteni.
  • Suhkru aseaine – Inuliini saab kasutada madala kalorsusega suhkru aseainena. Keha omastab jämesooles käärimise tagajärjel vabanevad lühikesed rasvhapped, mis on palju madalama kalorsusega kui traditsiooniliselt seeditavad süsivesikud.
  • Rasva aseaine – Inuliini saab kasutada rasva aseainena, tema madala kalorsuse ja võime tõttu jäljendada traditsioonilist rasva. Seetõttu on seda võimalik kasutada toitumises, et vältida rasvumist ja teisi meditsiinilisi probleeme.
  • Mineraalainete omastamine – Oma prebiootilise omadusega, suurendab inuliin mineraalainete omastamist (eriti Ca ja Mg) ja parandades seetõttu luude tervist.
  • Glükeemilise indeksi (GI) alandamine – uuringutes on kindlaks tehtud, et maapirnijahu/inuliini tarvitamine alandab GI-d, mistõttu vere glükoositase tõuseb aeglasemalt ning seetõttu püsib ka täiskõhutunne kauem.